Wat is DevOps?

DevOps, een combinatie tussen ontwikkeling (Development) en bedrijfsactiviteiten (Operations), is de samenstelling van mensen, processen en technologie. Door dit samen te voegen kun je doorlopen waarde voor je klanten bieden. Maar wat betekent DevOps voor je team? Met DevOps kun je rollen die voorheen apart van elkaar opereerden, denk aan ontwikkeling, IT-activiteiten en beveiliging, samen coördineren om tot betere en betrouwbaardere producten te maken. Door de inzet van DevOps kunnen teams beter anticiperen op de behoefte van de klant, het vertrouwen vergroten in de toepassingen die ze bouwen én sneller bedrijfsdoelen bereiken!

Wat zijn de voordelen van DevOps?

Marktintroductietijd verkorten

Aanpassen aan markt en concurrent

Systeemstabiliteit en betrouwbaarheid handhaven

Hersteltijd verbeteren

DevOps-cultuur

Hoewel processen door het toepassen van DevOps-werkwijzen middels technologie worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd, begint het in feite allemaal bij de cultuur binnen een organisatie en de mensen die hier deel van uitmaken. Het vergt namelijk verregaande aanpassingen in de manier waarop mensen (samen)werken. Zodra ze zich eenmaal inzetten voor een DevOps-vultuur, creëren ze de perfecte omgeving om zich als prestatiegericht team te ontwikkelen.

Samenwerking, zichtbaarheid en afstemming

Een belangrijk kenmerk, is de samenwerking tussen teams en zichtbaarheid is hierbij key. Verschillende teams, denk aan ontwikkeling en IT-activteiten, moeten hun processen, prioriteiten en aandachtspunten met elkaar gaan delen. Daarnaast moeten ze een planning maken wanneer ze gaan samenwerken en overeenstemming vinden over doelstellingen en successen met betrekking tot de organisatie.

Veranderende strekking en aansprakelijkheid

Zodra teams afspraken maken, zijn ze niet alleen verantwoordelijk voor fasen die belangrijk zijn voor hun eigen rollen, maar ook voor extra fasen. Zo is een ontwikkelaar bijvoorbeeld niet alleen aansprakelijk voor wat er in de ontwikkelingsfase is ontstaan, maar ook voor de prestaties en stabiliteit die door zijn wijziging in de operationele fase wordt geleverd. Daarnaast zorgen bijvoorbeeld IT-operators dat beveiliging en naleving in de plannings- en ontwikkelingsfase worden toegevoegd.

Kortere releasecycli

Door software in korte cycli uit te brengen, blijven DevOps team flexibel. De planning en risicobeheer worden zo eenvoudiger, omdat het proces stapsgewijs vordert. Daarnaast zorgt het ervoor dat je als organisatie beter kunt inspringen op de behoefte van de klant en de druk vanuit concurrenten.

Continu leren

Ben je een echt DevOps team, dan kun je snel leren van je fouten én dit integreren in je processen zodat je jezelf doorlopend verbeterd. Bovendien verhoog je hiermee de klanttevredenheid en versnel je de marktaanpasbaarheid. DevOps is en blijft een traject, dus er is altijd een mogelijkheid om door te groeien!

Meer informatie?

Wij zijn Haystaq, hét jonge en dynamische bedrijf vol passie dat zich heeft gespecialiseerd in het geautomatiseerd testen van software. Wil je meer weten over hoe wij DevOps inzetten? Of wil je deel uitmaken van ons leuke team en uitdagende opdrachten uitvoeren voor topklanten? Bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op en maak een (online) afspraak!