Wat is software testen?

Software is cruciaal in alle bedrijfsprocessen. Een bug, issue of ander mankement in een nieuw opgeleverd product kan dan ook een grote impact hebben. Daarom is kwalitatief goede software essentieel. Dus moet er getest worden, zodat we voor de release zeker weten of het technisch werkt en of het functioneel voldoet.
Het testen van software verdelen wij onder in drie hoofdcategorieën:
  • Functionele testen: hierbij wordt er gecontroleerd of de ontwikkelde functionaliteiten doen wat ze zouden moeten doen.
  • Niet-functionele testen: er wordt een check gedaan op niet functionele zaken, zoals gebruiksvriendelijkheid.
  • Beveiligingstesten: er wordt nagegaan of de nieuwe software eventuele beveiligingsrisico's met zich meebrengt.

Haystaq helpt organisaties bij de opzet én implementatie van een teststrategie, gericht op testautomatisering.

Voordelen van testautomatisering

Het zelf testen van software is een zeer tijdrovende klus. Zeker als het gaat om grotere projecten is het praktisch vaak onmogelijk om alle denkbare situaties handmatig te testen. Testautomatisering kan hierin uitkomst bieden. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om oneindig veel scenario's automatisch te alten testen, waardoor je eventuele foutenen de software kunt opsporen zonder zelf met deze stap bezig te zijn. Testautomatisering heeft dan ook meerdere voordelen.

1. Kortere markintroductietijd

Door de testomgeving te automatisering, wordt er tijd bespaard die anders zou worden besteed aan handmatig testen.

2. Snelle feedback

Geautomatiseerd testen zorgt voor snellere feedback. Mogelijke fouten kunnen daardoor meteen worden opgelost.

3. Minder kosten

Mede door die snelle feedback, wordt er voorkomen dat bugs naar de productie worden gezet. Het gevolg: betere kwaliteit, een stabieler product én minder kosten.

4. Nauwkeurigheid

Testers zijn ook maar mensen. Bij handmatig testen kunnen er daardoor soms fouten worden gemaakt. Met testautomatisering voorkom je dit.

5. Hogere dekking

Geautomatiseerd testen vergroot de testdekking van de software. Automatische tests kunnen vele testcases uitvoeren bij iedere run. Deze dekkingsgraad zou nooit mogelijk zijn met handmatig testen.

6. Geen barrière tussen devs en testers

Doordat developers en testers dienen samenwerken om na te denken over wat er moet worden getest, bestaat er geen barrière meer.

Onze diensten

Wij zijn Haystaq, een jong en dynamisch bedrijf met een passie voor testautomatisering. Met veel kennis, ervaring en vooral enthousiasme helpen wij bedrijven om de ontwikkeling van hun software te verbeteren. Door te ondersteunen bij het kiezen van de beste teststrategie, de implementatie en het selecteren van de juiste tools, zorgen wij dat ze de concurrentie een stap voor blijven.

Wil jij ook hulp bij testautomatisering van gepassioneerde en ervaren testers? Het team van Haystaq staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!