Wat is het testen van software?

In bijna alle bedrijfsprocessen is software cruciaal. Een issue, een bug of ander mankement in een opgeleverd product kan een grote impact hebben. Het is daarom van belang om over kwalitatief goede software te beschikken. Hiervoor moet er getest worden, zodat we weten of de release goed technisch en functioneel werkt.
Het testen van software kan onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën:
  • Functionele testen: dit houdt in dat er een controle plaatsvindt op de ontwikkelde functionaliteiten om te kijken of ze doen wat ze zouden moeten doen;
  • Niet-functionele testen: hier worden de niet functionele zaken gecontroleerd, zoals gebruiksvriendelijkheid;
  • Beveiligingstesten: er wordt gekeken of de software beveiligingsrisico's veroorzaakt.

Haystaq helpt organisaties bij de opzet én implementatie van een teststrategie, gericht op testautomatisering.

Voordelen van testautomatisering

Het zelf testen van software neemt vaak veel tijd in beslag. Vooral als er grotere projecten zijn, dan is het vaak onmogelijk om alles handmatig te testen. Een uitkomst hiervoor is testautomatisering. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er oneindig veel scenario's automatisch getest kunnen worden, waardoor er eventuele fouten in de software kunt opsporen zonder zelf met deze stap bezig te zijn. Testautomatisering heeft nog veel meer voordelen:

1. Kortere markintroductietijd

Wanneer de testomgeving geautomatiseerd wordt, bespaar je tijd die anders besteed zou worden aan het handmatig testen.

2. Snelle feedback

Door geautomatiseerd te testen ontvang je snellere feedback. Fouten kunnen hierdoor meteen worden opgelost.

3. Minder kosten

Door de snelle feedback kan er voorkomen worden dat bugs naar de productie worden gezet. Het gevolg is dat er een betere kwaliteit is, een stabieler product én minder kosten

4. Nauwkeurigheid

Het kan zijn dat er bij handmatig testen soms fouten gemaakt worden. Met testautomatisering voorkom je vaker deze fouten.

5. Hogere dekking

Geautomatiseerd testen vergroot de testdekking van de software. Wanneer je automatisch test kan je vele testcases uitvoeren en deze dekkingsgraad zou nooit mogelijk zijn met handmatig testen.

6. Geen barrière tussen devs en testers

Er bestaat geen barrière meer, omdat developers en testen dienen samen te werken om na te denken over wat er precies getest moet worden.

Onze diensten

Wij zijn Haystaq, een jong en dynamisch bedrijf met een passie voor testautomatisering. Met veel kennis, ervaring en vooral enthousiasme helpen wij bedrijven om de ontwikkeling van hun software te verbeteren. Door te ondersteunen bij het kiezen van de beste teststrategie, de implementatie en het selecteren van de juiste tools, zorgen wij dat ze de concurrentie een stap voor blijven.

Wil jij ook hulp bij testautomatisering van gepassioneerde en ervaren testers? Het team van Haystaq staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!